Slabé alebo takmer žiadne príznaky klimaktéria? To sú len veľmi výnimočné prípady!

Gynekológ a pôrodník MUDr. Jozef Španka sa zdravotným problémom žien venuje už viac než 30 rokov. Ženám, ktoré prichádzajú do „kritického“ veku odkazuje – klimaktérium nie je choroba! Je to nové obdobie, ktoré možno pretrpieť, alebo si počas neho nájsť nový spôsob života, ktorý bude rovnako bohatý na zážitky a pocity, ako hociktorá iná etapa žitia.

Čo je vlastne za klimaktériom prečo vzniká?

Klimaktérium je obdobie v živote ženy, ktoré charakterizuje postupné vyhasínanie funkcie vaječníkov. Navonok sa prejavuje menej alebo viac výraznými príznakmi v prežívaní ženy, ale takisto poruchami menštruačného cyklu. Postupom času môže zvýrazniť dlhodobé riziká, ako napríklad osteoporóza (úbúdanie kostnej hmoty ľudovo známe ako rednutie kostí) alebo hypercholestrolémia (zvýšená koncentrácia cholesterolu). Niektoré ženy prežívajú klimaktérium s miernymi príznakmi, u iných môže byť jeho priebeh veľmi búrlivý. Zvlášť, ak sa dostaví pre 40. rokom života ženy, napríklad po predčasnom operačnom odstránení vaječníkov, ktoré býva potrebné v prípade nádorov na vaječníkoch, vytváraní cýst na vaječníkoch alebo v niektorých prípadoch endometriózy. (Endometrióza je jedným z najčastejších ochorení žien vo fertilnom veku, pozn. red.) . Predčasné klimaktérium však môže nastať po rádioterapii, chemoterapii alebo inej hormono-supresívnej liečbe.

Aké sú najtypickejšie prejavy klimaktéria?

Väčšina žien popisuje príznaky ako nervozita, nárazové alebo zvýšené potenie, nespavosť,  predráždenosť, plačlivosť či výkyvy nálad, depresívne stavy, zvýšená únava… Nezriedka sa vyskytuje aj silné alebo nepravidelné krvácanie, či absencia menštruácie. Len veľmi zriedkavo sú príznaky klimaktéria veľmi slabé alebo temer žiadne.

Čo ich vlastne spôsobuje?

Klimax spôsobuje pokles hladiny určitých hormónov, najmä estrogénov. Tri hlavné druhy estrogénov sú estradiol, estriol a estrón. Estrogén sa tvorí hlavne vo vaječníkoch, ale tiež v žltom teliesku, ktoré produkuje hormón progesterón, ktorý spôsobuje žľazovú premenu sliznice maternice a je nutný na riadnu pravidelnú menzes. V tehotnosti sa žlté teliesko prvé 3 mes podieľa na“hormonálnej výžive“ plodu. Ak nedôjde k oplodneniu, žlté teliesko zanikne. Estrogén sa však v malom množstve tvorí aj v pečení, prsníkoch a nadobličkách. Ak však jeho produkcia v krvnom sére výrazne klesne, hovoríme o estrogén-defictnom syndróme. Ten sa môže prejaviť aj zmenami v kardiovaskulárnom systéme a kostiach. Na rozdiel od klimakterického syndrómu, ktorý možno liečiť hormonálnou alebo alternatívnou liečbou, estrogénny deficit by mal vždy byť liečený hormonálnou terapiou.

Ako sa klimaktérium diagnostikuje?

Často to vyplýva z veku a typických príznakov klimaktéria, no ak si nie sme istí diagnózou na základe fyzikálneho vyšetrenia prípadne vyšetrenia ultrazvukom, je možné určiť diagnózu aj laboratórne, vyšetrením krvi. Vtedy je potrebné určiť hladiny FSH/LH a Estrogénu E2. Ak test ukáže vysoké hladiny FSH a nízku hladinu E2, ide o klimax.

 Aké sú možnosti zmiernenia príznakov klimaktéria alebo liečby?

Pri ťažkom klimakterickom syndróme je nutná HRT – hormonálna substitučná liečba. Na ňu však žena musí spĺňať medicínske kritériá, vrátane negatívnej mamografie a musí byť tiež pravidelne sledovaná. Ak sú príznaky klimaktéria mierne, použiť alternatívnu liečbu – peľové zrno. Extrakt z neho obsahuje okrem iného L-tryptofán, ktorý sa v tele zmení na serotonín, ktorý ľudovo poznáme ako „hormón šťastia“. Tým možno zmierniť príznaky ako výkyvy nálad, podráždenosť, depresie, poruchy termoregulácie, nespavosť. Ženy spravidla dobre reagujú aj na fytoestrogény, najmä ak sú obohatené vitamínmi a minerálmi (príkaldom je výživový doplnok Fytofem, ktorý obsahuje tri komplexy prírodných látok, minerálov a vitamínov). Takáto alternatívna liečba môže nahradiť hormonálnu terapiu, ak je pacientka kontraindikovaná, prípadne ju možno použiť v období premenopauzy alebo postmenopauzy alebo po hormonálnej liečbe. Výhodou spomínaných alternatív k hormonálnej liečbe je, že ich možno užívať aj niekoľko rokov. Na poslednom mieste by som v liečbe klimaxu spomenul možnosť pitia rôznych bylinkových čajov, či už ráno s podporným účinkom, alebo večer s tlmivým účinkom, ktorý by mal navodiť lepší spánok. Čo sa týka vitamínov, odporúčam hlavne vitamín D ako prevenciu osteoporózy. Navyše, vitamín D má aj imunomodulačný učinok.  A zmierneniu príznakov prospeje aj dostatočná hladina minerálnych látok, najmä vápnika a horčíka, poprípade železa.

Z vašich skúseností, čo najviac trápi a zaujíma ženy s príchodom menopauzy?

V praxi sa asi najviac sťažujú na depresívne stavy, únavu, vyčerpanosť. Stále ma prekvapí, aké rozporuplné informácie majú ženy o klimaktériu. No častou otázkou býva aj interakcia rôznych liekov, ktoré v tom čase užívajú – a ako môžu ovplyvňovať či dokonca zhoršovať príznaky klimaktéria. Myslím si, že najlepšie je navštíviť so svojimi problémami a otázkami lekára a získať tak overené a odborne zaručené informácie a najmä primeranú a doslova “na telo” ušitú liečbu. V tomto dôležitom období zmeny by ženy nemali ostať bez pomoci, spoľahlivej rady a najmä bez potrebnej liečby.

5 Komentárov

Zanechať komentár

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *