Zdravím zrelých žien sme sa historicky veľmi nezaoberali

Prostriedky, ktoré majú ženám v zrelom veku pomôcť s prekonaním nepríjemných príznakov perimenopauzy a menopauzy, majú v medicíne relatívne krátku históriu. Problémom výraznejšie pohli až ženy zo silnej generácie Baby Boomers. Tak si vravím, že by sme mali v ich energickom nášľape pokračovať…

Príznaky perimenopauzy alebo menopauzy nie sú lekársky atraktívne – návaly, suchosť vagíny, nespavosť, výkyvy nálad sa ťažko merajú, a tak sa nimi medicínska obec historicky veľmi nezaoberala. Významnejší záujem odborníkov a odborníčok vyvolali až v čase, keď problém riešila silná generácia žien narodených po Druhej svetovej vojne, tzv. baby boomers.

Odvtedy hľadáme univerzálny prostriedok s takmer zázračným účinkom – „nech to nie sú hormóny“ a zároveň, nech senzačne nahradí ich výpadok. Chceme náramne účinnú tabletku s čo najmenej vedľajších účinkov, ale zaručeným a ideálne aj superrýchlym účinkom. To je predsa hračka…

Sim-sala-bim!

V skutočnosti ale nie sme CELKOM na holičkách, ak si odmyslíme hormonálnu terapiu. Veľa príznakov dokážem minimálne zmierniť vecami, po ktoré netreba chodiť do lekárne. Návaly viem čiastočne riešiť zmenou šatníka (viac vrstiev, ktoré môžem odkladať alebo si ich naopak obliekať v priebehu dňa), v aute si regulujem teplotu, zmenila som stravu a snažím sa obmedziť potraviny, ktoré mi návaly zhoršujú. Netajím sa s tým, že je zo mňa expertka na kvalitné lubrikanty a nemám najmenší problém si ich kupovať (hoci priznajme si, ponuka v zahraničí je stále zaujímavejšia než u nás).

Užívam vitamín Epoškuľovala som aj po progesteróne, no hormonálnu terapiu si zatiaľ predsa nechávam v zálohe „na tie najhoršie časy“.

Zatiaľ skúšam skôr prírodnú cestu a moje súkromné hókusy pókusy sa celkom zhodujú s tým, čo som si neskôr naštudovala – neosvedčila sa mi ani akupunktúra, ani ľanové semiačka – hoci tie ďalej sypem na pagáče a slané štrúdle, viac-menej kvôli tráveniu. S menopauzou však nepohli. Mnohé ženy nedajú dopustiť na pupalku. Návaly mi nezmiernila, ale ak niektorej robí dobre, držím palce. Skúšam teda fytoestrogény – izoflavonoidy, jem veľa sóje, suším si na čaj ďatelinu a po vzore indiánskych žien som začala sadiť ploštičník.

Priznávam sa, tieto bylinné a rastlinné pokusy vlastnej výroby zatiaľ nemajú ktovieaký efekt. Tak si vravím, že by som mala oceniť tých všímavých odborníkov a odborníčky, ktorých baby boomerky prinútili zaoberať sa našimi problémami. Asi si predsa len vyložím nohy, nalejem čaj, ale ešte predtým zájdem do lekárne po Fytofem harmony&control. Čo budem objavovať koleso, keď sa na tom namakali iní?

5 Komentárov

Zanechať komentár

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *