Nedostatok kolagénu nie je len o pleti

Čím sme staršie, tým ho máme menej. Ubúdanie kolagénu však nie je len otázka vrások. Strácame ho aj v šľachách, kostiach, zuboch, svaloch, cievach, nechtoch a vo vlasoch, dokonca aj v očnej rohovke.  

Len aby bolo jasné – tiež sa občas radšej pozerám do zrkadla bez okuliarov, aby som nedovidela na všetky tie korýtka vrások, ktoré sa mi ako jemné potôčiky kĺžu po tvári a na viacerých miestach sa začínajú meniť na riadne vráskové korytá (!!). Ale toto ubúdanie kolagénu ma nejako zásadne nestraší. Nateraz mi stačí brázdiť celé regály krémov v drogériách a lekárňach – a keď bude najhoršie, sú zoznamy odborníkov, ktorí dokážu pleť vypnúť. No úbytok kolagénu na tých ostatných miestach, to je to, čo mi robí starosti.

Kolagén pochádza z francúzštiny a ešte viac z gréčtiny, v ktorej kola znamená lepidlo. Ak mi ubúda kolagén, znamená to, že sa postupne rozpadávam?! Čítala som kdesi, že tak trochu je to naozaj tak. Bežne strácame tak 2 % kolagénu ročne, ale s pribúdajúcim vekom (zvlášť u žien), sa percentá zvyšujú, pretože kolagén súvisí s úbytkom estrogénu. Urýchľuje rednutie kostí, opotrebúvanie kĺbov, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, kazivosť zubov, zvyšuje riziko zranení a výkyvy cukru v krvi. Čo je oproti tomu pár pavučiniek okolo očí alebo ovisnutá koža na rukách?

Ako ste na tom vy? Ako si zlepšujete obsah kolagénu v tele? A v čom vás jeho ubúdanie trápi najviac? Dajte mi vedieť, urobíme si brainstorming! J

20 Komentárov

Zanechať komentár

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *